Last van Mollen?

Deel dit

Tips bij het gebruik van mollenklemmen

Mollen graven diepe tunnels waarin ze hun kinderen baren en verblijven hier als het erg droog of koud is. Deze diepe tunnels resulteren vaak in kegelvormige stapels van uitgegraven grond. De diepe tunnels zijn verbonden aan een groeiend en veranderend netwerk van voedingstunnels die zich net onder het oppervlak van de grond of turf bevinden. Mensen moeten de kegelvormige hopen (molshopen) negeren en zich concentreren op het netwerk van oppervlakkige tunnels. Mollen gebruiken en vernieuwen sommige oppervlakkige tunnels regelmatig. Anderen worden maar één keer gebruikt. Mollenklemmen moeten in actieve tunnels worden geplaatst. Je kan vaststellen of een tunnel actief is door op de uitgegraven grond te gaan staan. Als het actief is, en een goede plek is om een klem neer te zetten, zal de mol de grond weer omhoog halen binnen 24 uur.

Als je een actieve tunnel hebt gevonden:

  1. Druk de grond boven de tunnel aan.
  2. Plaats de poten van de klem op het aangedrukte gebied zodat het onder spanning in de tunnel zit en duw het diep en stevig in de grond. Als de grond te zacht is om de poten van de klem stevig in te verankeren moet je op zoek gaan naar een betere locatie.
  3. Zorg dat de trap op de goede locatie zit, span de klem aan en laat deze afslaan, door de tanden op de juiste manier op zijn plaats te zetten totdat je er zeker van bent dat het mechanisme soepel werkt en er geen steentjes, wortels of ander vuil de tandjes kan blokkeren.
  4. Zet de klem vast in het uitgegraven gebied en wees er zeker van dat deze het bodemoppervlak raakt. Het kan zijn dat je het stevig moet aandrukken om het goed te laten werken met de hendel.
  5. Trek de veer weer aan, deze keer ver genoeg om de hendel en klem aan te spannen.
  6. Controleer het opnieuw, om er zeker van te zijn dat de poten van de klem stevig zijn verankerd in de grond, waarbij de klem de oppervlakte van het uitgegraven gebied raakt.

Controleer de klem regelmatig, op zijn minst iedere 24 uur, om te kijken of hij is gesprongen. Als deze is gesprongen graaf je met je vingers of met een tuinschopje langs de tanden van de klem gaan om te zien of er een mol in vast zit. Soms is een gevangen mol nog levend, waardoor het alsnog nodig is deze af te maken.
 

Be a fan