Taxus Baccata als haag planten: waar let ik op?

Deel dit

Wilt u een nieuwe haag planten en bent u van plan om de taxus Baccata te kopen? In dit blog vertellen wij u meer over deze veelgebruikte plant in tuinen, maar ook over de eigenschappen en hoe u deze plant goed onderhoud tijdens koudere periodes. De taxus is een van de populairste planten om als haag toe te passen. Bent u benieuwd naar deze veelzijdige plant? Hieronder vertellen wij u graag meer over de taxus Baccata en hoe u hem het beste als haag in uw tuin, perk of plantsoen aanplant.

De taxus aanplanten

Dat de taxus Baccata geen moeilijke plant is, bewijst wel de wijze waarop u hem kunt aanplanten. De taxus is een solide plant die het in verschillende grondsoorten prima doet. Kou is voor de taxus geen probleem, maar let wel op dat u uw nieuwe planten niet in een al te vochtige grond plaatst. Grondwater en ‘natte voeten’ kunnen de wortels van de taxus dusdanig aantasten en rot of schimmels veroorzaken. Voor het aanplanten kunt u het best een soort zigzaggende lijn aanhouden. Zo ontstaat er na verloop een mooie volle haag. Span naast de greppel waarin u de taxus plant twee touwen om u ervan te verzekeren dat u een strakke haag krijgt. 

Het onderhoud

Dankzij de wintervaste en groenblijvende eigenschappen van de taxus heeft u er eigenlijk maar weinig omkijken naar. In de wat meer gemiddelde klimaten of temperaturen vraagt hij geen extra voeding of bewatering. Een taxus is wel een snelle groeier. Een taxus dient u, zeker als hij in een bepaalde vorm behouden moet worden, minimaal twee keer per jaar te snoeien. Voordeel is dat hij zo’n snoeibeurt goed doorstaat. Snoeit u hem iets te ver terug? Dan kan hij dankzij de veerkrachtige eigenschappen gewoon weer terug uitschieten.

Makkelijk en goedkoop

De taxus Bacatta is dus een vrij makkelijke en ook goedkope plant. Hoewel de taxus al relatief bekend was om als haag aan te planten, is hij nog populairder geworden toen bleek dat hij ook als prima alternatief voor buxushagen diende. Taxussen hebben geen last van parasieten, rupsen of andere insecten die de plant aantasten. Zoals dat bij de buxus door de mot en schimmel wel het geval is.

Pas op

Pas op met de taxus als u kinderen en of huisdieren hebt rondlopen. De pitten in de rode besjes van een taxus Baccata alsook andere delen van de plant zijn giftig. Houd dus een oogje in het zeil wanneer uw kinderen, uw hond, kat of konijn te dicht bij de haag in de buurt komen. www.haag-heg.nl kan u hierover voorzien van het nodige advies.

Be a fan

Comments are closed.