Woelmuis ontdekken, herkennen en bestrijden

Deel dit

Muizen zijn voor veel mensen niet de meest geliefde dieren, soms is men er zelfs bang voor. Er zijn een groot aantal verschillende muizen soorten te vinden in Nederland. We kennen natuurlijk de huismuis en de spitsmuis. Dit zijn de meest bekende soorten. Daarbij komt ook de bosmuis en de woelmuis voor in Nederland. En vooral de laatst genoemde soort zorgt voor veel overlast in tuinen.

Waaraan de woelmuis te herkennen is

De woelmuis is net als alle andere soorten lid van de knaagdier familie. Ze leven in groepen. Heeft u er één in de tuin dan kunt u er dus helaas vanuit gaan dat er meerdere zijn. Over het algemeen wordt deze muizensoort niet ouder dan een half jaar. De woelmuis is te herkennen aan zijn korte staart en korte pootjes. Deze muizensoort is aangepast aan het eten van verschillende soorten taaie grassen waardoor zij een typerend tandbeen hebben. De snuit van de woelmuis is stomp. Woelmuizen moeten veel en vaak eten waardoor er weinig tot geen tijd voor slaap overblijft. Woelmuizen doen daarom ook geen winterslaap. Andere muizensoorten houden wel een winterslaap. In Nederland komen maar liefst 25 verschillende soorten woelmuizen voor! Daaronder vallen bijvoorbeeld veldmuizen, de ondergrondse woelmuizen, de Noorse woelmuis, rosse en ros-grijze woelmuizen.

De vijanden van de woelmuis

Roofvogels, uilen, vossen en hermelijnen zijn de grootste vijanden van de woelmuis. Maar ook katten gaan graag achter de supersnelle woelmuizen aan. Dat zijn dus best veel vijanden voor zo’n klein diertje. De woelmuizen hebben echter één geluk…. Ze kunnen zich razendsnel voortplanten waardoor er altijd meer dan voldoende soortgenoten over blijven. Een plaag woelmuizen in uw tuin is op z’n minst onprettig. Het bestrijden van het diertje is in zo’n geval ook de enige optie. Dus ook de mens is een vijand van de woelmuis.

Woelmuizen, gezond voor de bodem, schadelijk voor mensen

Woelmuizen zijn zeer nuttige beestjes voor de gezondheid van de bodem. Ze zorgen dat de grond luchtig en los blijft en verspreiden nuttige schimmels die belangrijk zijn voor een gezonde bodem. Voor de gezondheid van de mensen echter, is de woelmuis minder belangrijk al dan niet gevaarlijk. Ze kunnen namelijk ziektes verspreiden die gevaarlijk voor de mens kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van lyme.

Hoe u weet of er een woelmuis in uw tuin verblijft

Wilt u weten of u woelmuizen in uw tuin heeft, dan zijn dit belangrijke punten waar u op kunt letten. Als u bijvoorbeeld iedere dag weer opnieuw gaten in uw gazon aantreft, met hier en daar een hoopje zand erbij, dan kunt u er wel vanuit gaan dat u een woelmuis op bezoek heeft. Dit is op z’n minst erg onplezierig. Aangezien de woelmuis naast het verspreiden van ziektes ook ervoor kan zorgen dat op sommige plekken de grond verzakt, de wortels van de planten beschadigen en uw gazon verruïneert wordt.

De woelmuizen bestrijden

Er zijn tal van producten verkrijgbaar waarmee u de woelmuizen in uw tuin kunt bestrijden. U kunt de woelmuis vangen of verjagen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een woelmuisklem, een woelmuisval of een utrasone woelmuisverjager.

Be a fan

Comments are closed.